Waar verf je mee?

 

Ik verf met Acid dyes (Zuur Verf)

Dit zijn kleurstoffen die warmte en een zuur nodig zijn om te hechten aan vezels op eiwitbasis. Als zuur gebruik ik Citroenzuur, dit is een zuur dat in de natuur voorkomt en ook veel in voedingsmiddelen wordt gebruikt. Als je je project wast zie je soms wat kleur in het water maar dat betekent niet meteen dat het aan je lichtere garens hecht. Om te hechten is de kleurstof warmte nodig daarom raad ik wassen in koud water, met een klein beetje wolwasmiddel, aan als de veiligste optie. Wil je lichte en donkere kleuren combineren in 1 project, maak dan altijd een proeflapje en was dit om te kijken of de kleuren niet in elkaar overlopen. Het hoort bij handgeverfde garens dat ze wat kleur afgeven tijdens het wassen. Je hoeft niet bang te zijn dat dit ten koste gaat van de kleur. Vaak zijn het wat verfresten die zijn achtergebleven in de wol.

Af en toe met verf ik met Natuurlijke materialen

Dit zijn hoofdzakelijke plantaardige materialen waaruit ik de kleurstoffen winnen. Alle delen van planten kunnen gebruikt worden als verfmetariaal. Om roze en paarse kleuren te verkrijgen gebruik ik Gedroogde Cochenille luis. Bij iedere streng garen wordt vermeld met welk materiaal het geverfd is. Ik gebruik alleen die natuurlijke materialen waarvan bewezen is dat ze goed kleurvast zijn.

 

Waarom ziet mijn streng er niet uit zoals in de webshop?

Iedere streng is een uniek product, ik  zet niet iedere streng op de foto. De verdeling van de kleur kan daarom afwijken van de streng die je hebt gezien in de webshop. Ik plaats alleen foto’s die de kleur natuurgetrouw weergeven. Je moet er wel rekening mee houden dat andere beeldschermen de kleuren soms anders weergeven. Hier kan ik helaas niets aan doen.

 

Denk je aan het milieu?

 

Wol en garen

Ik vind dierenwelzijn erg belangrijk! Ik ben dan ook 100% tegen Mulesing en gebruik alleen wol en garen van leveranciers die mij kunnen garanderen dat hun wol  Mulesing vrij is. De Merino wol van Wol Verhalen komt uit Zuid-Amerika of Europa.

Het verfproces

Ik gebruik niet-giftige kleurstoffen. Ik spoel geen verfresten door de afvoer. Mijn verf methode zorgt ervoor dat alle verf opgenomen wordt door de wol en er geen verf verspild wordt. Dit neemt iets meer tijd in beslag maar dat vind ik geen probleem. Ik gebruik citroenzuur van voedingskwaliteit als hechtingsmiddel. Citroenzuur komt van nature voor in voeding en water en is biologisch afbreekbaar. 

Verpakken 

Ik streef ernaar om zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal te hergebruiken en gebruik bij voorkeur verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. In de gevallen dat dit niet mogelijk is gebruik  ik materiaal dat recyclebaar is. Ik  doe mijn best om het gebruik van plastic te voorkomen. Ik verkoop wel produkten die gemaakt zijn van hergebruikt plastic. Van gerecyclede Petflessen bijvoorbeeld.

Kan ik bij je langskomen?

Jazeker! Aan de Zuidlaarderweg 2 in Tynaarlo (Drenthe) vind je mijn winkel met Atelier. De winkel is 3 middagen in de week geopend. De rest van de week ben ik aan het verven.

 

Wie ben jij?

Ik ben Catharina Zantingh, Wol Verhalen is mijn onafhankelijke winkel met verfatelier.  Wol, kleur en groen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Het voelt dan ook als een voorrecht om daar nu met Wol Verhalen een hoofdrol aan te kunnen geven.

 

Bij vragen kun je altijd contact met mij opnemen!

 

© 2017 - 2023 Wol Verhalen | sitemap | rss